Братовчедката на Зорбас

Има нещо естествено и директно, нещо осезаемо в най-добрите стихотворения тук. Като да усетиш семката от домата между зъбите си, сцепената вежда, вкуса на смъртта и детството. Личен репортаж за пътя и порастването – подир трабанта на миналото, бащата – градинар и гробар, пътешествията на майката през магнитите от чужди градове на хладилника, запушените с дъвка ключалки, през които все пак успяваш да зърнеш – смърт няма. Прямо и лично, намерило себе си писане.
Георги Господинов

Все ми се струва, че поезията не е за разбирачите, а за повярвалите в нея. Може би, защото читателят и поетът свързват сърцата си с копринен конец, по който вървят изранените ходила на Господ. В това последно проявление на божественото, от гърдите чудодейно прорастват кактуси, научаваш се да спиш с отворени очи докато другите бълнуват, чуваш смеха на баща си, вееш се като памучно бельо на простора Му и все повече не разбираш, но вярваш, че поетът жив лежи вкопан на хиляди метри в небето.
След Хълбоци и пеперуди бях убеден, че поезията на Рене Карабаш вече е достигнала своя връх. Рядко съм бил толкова щастлив когато греша.
Димитър Стоянович

Целият свят събран в магнитите на хладилника. Това е поезията ѝ за мен. Автентична. Русокоса, с остър поглед. Когато я видях за първи път… носеше ПАПКА. В нея – проект. Той излезе оттам и заживя. Явно всяко добро начало е събрано в папката от нашата баба.
Снежина Петрова

Aко човек просто я слуша или чете, тя сякаш е на нашата земя от много по-отдавна. Пораснала, помъдряла и толкова, толкова земна.
Петра Денчева за списание ELLE

Богатият на метафори и подводни течения език є е втора природа, визуалната образност също. Текстът се лее, читателят се понася, унася, хипнотизира.
Милена Ташева за Аз чета

Изгря звезда на българското, а и не само, литературно небе. Очаквам публиката и критиката да го оценят подобаващо.
Светлозар Желев за списание DIVA

Мнения за книгата

Ревю от A Room of One's Own

Братовчедката на гости на Жената Днес

Братовчедката на кафе с Момичетата от града

Думи със следи Култура

Братовчедката на визита в БНТ

Рене Карабаш за братовчедката на Зорбас - шумна и тиха, заземена и летяща

Три стихотворения при
High View Art

„Братовчедката на Зорбас“ във всеки от нас

Простотата на живеенето и "Братовчедката на Зорбас" от Рене Карабаш

Пътуване към детството с „Братовчедката на Зорбас“ и Рене Карабаш

„Братовчедката на Зорбас“ е тук, за да ни покаже как се живее

Из „Братовчедката на Зорбас“ от Рене Карабаш

"Братовчедката на Зорбас" - книжният хит на лятото

Жената Днес - Братовчедката на Зорбас

„Братовчедката на Зорбас“ и View Sofia

Галерия